آیا تابحال به این فکر کرده اید که برای مشاوره زوج درمانی از یک روانشناس کمک بگیرید؟
فکر میکنید زوج درمانی چقدر از مشکلات زناشویی شما را می تواند حل کند؟
زوج درمانی در واقع شیوه ای از روان درمانی است که برای حل چالش ها و مشکلاتی که در زندگی زناشویی با همسرتان دارید، به شما کمک خواهد کرد. وجود مشکلات، اختلاف نظر ها و حتی تعارضات جدی تر در روابط زناشویی مسئله ای نیست که فقط برای شما وجود داشته باشد. تمام زندگی های مشترک به نوعی با آن مواجه اند. اما اگر این مشکلات به شکلی درست و ریشه این بررسی و برطرف نشوند، تا جایی قدرت پیدا خواهند کرد که کانون خانواده را نابود کنند. پس اگر مشکلاتی در زندگی زناشویی خود دارید، می توانید برای کمک به بازسازی رابطه خود به دنبال زوج درمانی باشید. صرف نظر از اینکه رابطه شما در چه مرحله ای است یا چقدر مشکلاتتان وخیم و پیچیده است، زوج درمانی می تواند اوضاع را سر و سامان بدهد.
انواع رویکرد های زوج درمانی
رویکردهای متعددی برای زوج درمانی وجود دارد که هرکدام از راهی متفاوت برای بررسی و درمان پیش می روند. موثرترین این رویکرد ها شامل موارد زیر است:
زوج درمانی هیجان مدار (EFT)
بر بهبود وابستگی و پیوند بین شما و شریک زندگیتان تمرکز دارد. درمانگر به شما کمک می کند تا الگوهایی را که منجر به پیدا شدن حساس دوری، جدایی و عواطف منفی نسبت به همسرتان شده است را درک کرده و آن ها را تغییر دهید.
روش گاتمن
عملکرد اصلی این رویکرد، این است که هر یک از همسران مهارت های ارتباطی و همچنین حل مسئله را یاد بگیرند. مشکل بسیاری از زوجین، حتی وقتی که فکر می کنند دیگر به انتها رسیده اند، فقط این است که بلد نیستند چطور با یکدیگر ارتباط درست برقرار کرده و در کنار هم حضور داشته باشند. هدف اصلی این رویکرد بهبود کیفیت رابطه و سطح صمیمیت بین شما و شریک زندگیتان است.
زوج درمانی روان پویشی
درمان روان پویشی، امیدها و ترس های اساسی را که به رفتار های شما و همسرتان جهت می دهد را بررسی می کند تا بدین ترتیب به شما کمک کند خودتان و شریک زندگی تان بهتر فهمیده و درک نمایید.
رفتار درمانی
همچنین به عنوان زوج درمانی رفتاری شناخته می شود. این شکل از درمان شامل جهت دادن به رفتار با تقویت رفتارهای مثبتی است که ثبات و رضایت خود فرد و همسر او را افزایش می دهد؛ در حالی که رفتارهایی را که باعث منفی گرایی می شود را کمرنگ تر می کند.
درمان شناختی رفتاری (CBT)
همچنین به عنوان زوج درمانی شناختی رفتاری شناخته می شود و شامل شناسایی و تغییر الگوهای فکری است که بر رفتار تأثیر منفی می گذارد.
تکنیک های موثر در زوج درمانی
زوجدرمانگران اغلب از یک رویکرد یکپارچه برای درمان استفاده میکنند، و بسته به نیاز شما، تکنیکهایی را از شیوه های مختلف درمان میگیرند.
در ادامه، برخی از استراتژی هایی که زوج درمانگر ممکن است از آنها استفاده کند را آورده ایم:
شناخت شما
درمانگر فضایی ایمن از لحاظ احساسی برای شما ایجاد می کند تا بتوانید به همراه همسرتان تمامی آنجه که فکر و احساس می کنید را مطرح نمایید. سپس درمانگربه طور فعال و مشارکتی با شما وارد گفت و گو شده تا به شما کمک کند خود و شریک زندگیتان را بهتر بشناسید.
دکتر مولر میگوید: «درمانگر به شما و همسرتان کمک میکند تا احساسات را شناسایی کرده و آنها را در قالب کلمات برای یکدیگر بیان کنید»
جست و جو در گذشته
زوج درمانی می تواند شامل کاوش در گذشته شما باشد، زیرا می تواند به شما در درک بهتر ترس ها، انگیزه ها و رفتارهای خود در یک رابطه کمک کند. همچنین می تواند به حل تعارضات حل نشده ای که بر حال شما تأثیر می گذارد نیز بپردازد.
تمرکز بر راه حل ها
درمانگر با شما و همسرتان برای حل مسائل، اصلاح الگوهای رفتاری منفی و تمرکز بر جنبه های مثبت رابطه همکاری خواهد کرد.
آموزش مهارت های ارتباطی
زوجدرمانی میتواند به شما و همسرتان کمک کند تا مهارتهای مدیریت خشم، حل مسئله و حل تعارض را یاد بگیرید. هدف این است که شما و شریک زندگی تان به ابزارهایی مجهز شوید تا به شما در مقابله با مسائل در هنگام بروز مشکلات کمک کنند.
زوج درمانی چه کمکی به زندگی زناشویی می کند؟
زوج درمانی می تواند به شما و همسرتان این فرصت را بدهد که در مورد مسائل مربوط به چندین جنبه از رابطه خود بحث کرده و خیلی از بحران ها را حل و فصل کنید. یک سری چالش ها و مشکلات در بین زوج های بیشماری در سراسر دنیا مشترک است. بعضی از مهم ترین این موارد عبارت هستند از:
نقشها در رابطه
زوجدرمانی میتواند به شما کمک کند نقشهایی را که شما و همسرتان در رابطه به عهده گرفته اید ،بررسی کنید و حرکت های ناسالم را شناسایی کنید. همچنین می تواند به رفع تفاوت در انتظارات طرفین از هم کمک کند.
باورها و ارزشها
زوجدرمانی میتواند به شما و همسرتان کمک کند تا در مورد عقاید، ارزشها، و احساسات مذهبی خود و پیامدهای این جنبهها در زندگی روزمرهتان صحبت کنید.
امور مالی
امور مالی می تواند منبع اصلی درگیری در روابط باشد. زوج درمانی می تواند به ترویج گفتگوی باز و شفافیت در مورد عادات درآمد و هزینه کمک کند.
زمان صرف شده با هم
شما و شریک زندگیتان می توانید به مسائلی بپردازید که شاید گاهی باعث تلخی و ناراحتی شما در زمان با هم بودنتان شده است. میتوانید درباره فعالیتهایی که از انجام آنها با هم لذت میبرید و چگونگی لذتبخشتر کردن سپری کردن زمان خود، با هم صحبت کنید.
کودکان
اگر شما و همسرتان در مورد اینکه آیا میخواهید بچهدار شوید یا نه یا چگونه آنها را بزرگ کنید، همدل نیستید، زوجدرمانی میتواند به شما در بیان این نگرانیها کمک کند. همچنین می تواند به عوامل استرس زا مانند مشکل در باردار شدن یا پذیرش فرزندخواندگی کمک کند.
روابط خانوادگی
زوج درمانی می تواند به شما و همسرتان کمک کند تا مشکلات ناشی از درگیری با سایر اعضای خانواده مانند والدین، فرزندان و خواهران و برادران را حل کنید.
رابطه جنسی و صمیمیت
اگر شما و شریک زندگیتان مسائل مربوط به رابطه جنسی و صمیمیت یا خیانت را دارید، زوج درمانی می تواند فضای امنی را برای شما فراهم کند تا احساسات و نیازهای خود را به اشتراک بگذارید.
مسائل مربوط به سلامتی
بیماری های جسمی یا روانی می تواند برای شما و همسرتان سخت باشد. زوج درمانی می تواند به شما کمک کند تا با استرسی که به رابطه شما وارد می کند مقابله کنید.
عوامل استرسزای بیرونی
درمان همچنین میتواند به شما و شریک زندگیتان کمک کند تا با درگیریهای ناشی از عوامل خارجی، مانند کار، مقابله کنید که میتواند بر روابط شما استرس وارد کند.
نشانه هایی که در آن نیاز به زوج درمانی می باشد
- ایجاد مشکلات در رابطه جنسی و یا قطع شدن آن
- قطع شدن مکالمات در بین زوجین
- مجادلات بدون راه حل ادامه پیدا کند
- افزایش خشونت
- افسردگی
- از بین رفتن اعتماد به نفس و یا شکسته شدن آن
باید گفت آسیب روابط زوجی با وجود مشکلات و فشار های روزمره امری عجیب و به دور از ذهن نمی باشد. گاهی ممکن است در بین زوجین عشق و محبت جای خود را به خشم و خشونت بدهد. در این مواقع زوج درمانی راه حل های نتیجه بخش و امیدوار کننده ای را برای حفظ زندگی زناشویی در اختیار شما قرار خواهد داد.
هریک از زوجین بسته به تجربه ای که از زندگی در خانواده اولیه شان کسب کرده اند دیدگاه خودشان از مسائل مختلف را دارند، این در حالی است که یکی از زوجین ممکن است سرخورده شده باشد، دیگری ممکن است مشکل را فقط یک چالش مقطعی و موقت ببیند.
مزیت های زوج درمانی
افراد بعد از گذراندن جلسات زوج درمانی گزارش می دهند که احساس می کنند با شریک زندگی خود و احساسات خود ارتباط بیشتر و عمیق تری پیدا کرده اند و همچنین در رابطه احساس امنیت نشاط و سرزندگی بیشتری دارند. وقتی انسان در رابطه زناشویی و عاطفی خود احساس امنیت بیشتری میکند، میتواند در بخشهای دیگر زندگی نیز قاطعتر و جسور تر رفتار کند.
برخی از مزایایی که از زوج درمانی حاصل می شود عبارت است از:
- درک بهتر یکدیگر
زوج درمانی می تواند به شما کمک کند خود و همسرتان را بهتر درک کنید. می تواند به هر دوی شما کمک کند تا احساسات، امیدها، ترس ها، اولویت ها، ارزش ها و باورهای خود را بیان کنید.
- شناسایی مشکلات رابطه
زوج درمانگر می تواند به شما و همسرتان کمک کند تا مسائلی که منجر به درگیری های مکرر، عدم اعتماد و احساس قطع ارتباط میشوند را شناسایی کنید.
- بهبود مهارت های ارتباطی
درمان می تواند به شما و همسرتان کمک کند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنید. شما خواهید توانست درخواست ها، انتظارات و احساسات خود را به درستی بیان کنید و آنچه را که نیاز دارید بدون حمله یا سرزنش شریک زندگی خود بخواهید.
- تقویت دوستی و دلبستگی
زوج درمانی می تواند به تقویت دوستی، دلبستگی، پیوند و صمیمیت بین شما و همسرتان کمک کند.
- خاتمه دادن به رفتار ناکارآمد
درمانگر شما می تواند رفتارهای ناکارآمد را شناسایی کرده و به حذف آنها کمک کند
- بهبود رضایت از رابطه
زوج درمانی می تواند به بهبود کیفیت کلی رابطه شما کمک کند، به طوری که شما و شریک زندگیتان در کنار هم شادتر باشید
بهترین زمان برای مشاوره زوج چه وقت می باشد؟
- زمانی که طلاق تنها راه ممکن برای زوجین می باشد .
- زمانی که اعتماد بین زوجین از بین رفته است و جای خود را به شک و پنهان کاری داده است .
- صحبت کردن در رابطه با مشکلات موجود سبب سردرگمی و یا خشم در زوجین شود .
- اشتیاق بین زوجین از بین رفته و رابطه جنسی توأم با شادی و لذت نیست.
- مشاجره و دعوا
سخن پایانی
زوجدرمانی میتواند به افزایش رضایتمندی از رابطه زناشویی، ارتباط موثر، بخشش، حل مسئله و رفع نیازها و احساسات کمک کند.
زوج درمانی در حالت ایده آل نیازمند مشارکت شما و همسرتان است. با این حال، اگر شریک زندگی شما تمایلی به آن ندارد، می توانید زوج درمانی را به تنهایی انجام دهید تا فهم و درک خودتان را از رابطه ای که دارید بهبود ببخشید و به نوبه خود یاد بگیرید برای بهتر شدن اوضاع، چه اقداماتی لازم است انجام دهید.
گاهی اوقات وقتی همسران باهم برای جلسات زوج درمانی به روانشناس مراجعه می کنند، متوجه می شوند که یکی یا هر دوی آن ها به جلسات درمانی جداگانه برای کمک به مقابله با مسائل مطرح شده در زوج درمانی نیاز دارند.
اگر شما یا شریک زندگیتان با مسائل دیگری مانند سوء مصرف مواد نیز سروکار دارید، درمانگر شما ممکن است درمان مربوط به همان بحران را نیز در پیش گرفته یا شما را به درمانگران دیگری ارجاع دهد.