چگونه بر کمالگرایی خود غلبه کنیم؟
زهرا امام روانشناس و مشاور در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص چگونگی غلبه بر کمالگرایی اظهار کرد: افراد کمال گرا معتقدند همه چیز در زندگی باید بینقص و در حد کمال باشد، آنها فرصت هیچ اشتباهی به خود نمیدهند، شکست و ناکامی را برابر بیارزشی خود میدانند.
امام ادامه داد: ممکن است آنقدر از این شکست آسیب ببیند که هدف خود را رها کنند، فکر میکنند تحت هر شرایطی باید به ایدهآلهایی که در ذهن خود ترسیم کردهاند، برسند.
وی افزود: آنها به داشتههای خود اعتنایی ندارند، عزت نفس خود را فقط در رسیدن میبینند و اگر نفر اول نباشند، تلاش را بیمعنی میدانند این افراد غالبا در زندگی خود دورهای از اضطراب، افسردگی و وسواس را تجربه کردهاند.
این روانشناس افراد کمالگرا غالبا نتیجهگرا هستند اضافه کرد: از فرایند رسیدن به نتیجه لذت نمیبرند، با رسیدن به هدف آن را نادیده میگیرند و هدف دیگری برمیگزینند و از سوی دیگر اگر به نتیجه نرسند، عزت نفسشان اسیب میبیند.
امام گفت: رای غلبه بر کمالگرایی باید بتوانیم ضعف و آسیبپذیری خود را در مقابل تجربه انسانیِ شرم، قضاوت و انتقاد بپذیریم، تابآوری در مقابل شرم را بیاموزیم و شفقت به خود را تمرین کنیم یعنی با خود مان مهربانتر شویم آن موقع است که میتوانیم کامل نبودمان را بپذیریم.
وی تصریح کرد: کمالگرایی مانند پیوستار یا محوری است که هرکس میتواند در نقطهای از آن، جا داشته باشد، در واقع همه ما در بعضی جنبهها تمایلات کمالگرایانه داریم، کمالگرایی عدهای فقط زمانی بروز میکند که بهشدت خود را آسیبپذیر ببینند همچنین برای عدهای دیگر کمالگرایی مانند یک اعتیاد، مزمن، فرساینده و وسواسگونه است.
این روانشناس خاطرنشان کرد: برای غلبه بر کمالگرایی دو اقدام مهم باید انجام دهیم، جستجو کردن درباره ترسهایمان و تغییردادن گفتوگوی درونی، بپذیریم که زندگی واقعیتی غیر قابل پیشبینی است که موفقیت و شکست را در کنار هم دارد (یعنی جهان و هرچه درآن است نسبی است نه مطلق) گاهی آنقدر برای رسیدن به هدف عجله میکنیم که زیبایی مسیر را از دست میدهیم.