چرا بعضی افراد به همسر خود دچار بدبینی هستند؟! آیا این بدبینی به دلیل رفتار خاصی است یا بدون دلیل منطقی شکل گرفته است؟! توجه و مراقبت طبیعی زوجین نسبت به یکدیگر امری طبیعی است اما اگر این مراقبت و توجه از حدود عرفی خارج شود و به سمت گمانه زنی های منفی جهت پیدا کند، تبدیل به یک چالش و اختلال خواهد شد.
اگر شما و یا همسرتان نیز درگیر معضل بدبینی نسبت به هم هستید، خواندن این مقاله را از دست ندهید…
بدبینی به همسر چه علت هایی دارد؟
یکی از عمده ترین مشکلات روانپزشکی در زندگی زناشویی، بدگمانی هایی است که زن و شوهر ها نسبت به همدیگر دارند. این بدبینی گاهی ناشی از شرایط خاصی است. مثلا؛ رفتار یکی از زوجین به گونه ای تغییر کرده باشد که دلیل آن واضح نیست. معمولا همسران از این تغییر رفتار های بی دلیل، برداشت منفی و بسیار ناخوشایندی دارند.برای نمونه در نظر بگیرید اگر خانمی با خواهرش صحبت می کند اما دوست ندارد که همسرش از این موضوع مطلع شود و زمانی که همسرش از راه می رسد خانم گوشی را به طور خیلی خاص قطع می کند و به صورت ناگهانی گوشی را کنار می گذارد و زمانی که همسرش از او سوال می کند که چه کسی پشت خط بوده؟ جواب میدهد هیچکس! این اتفاق میتواند باعث بدبینی همسر شود.
با این حال، بدبینی خیلی وقت ها هم در نتیجه شرایط بیرونی و تجربه های تلخ قبلی فرد، مانند جدایی بد، از دست دادن شغل، آسیب های عطفی، بیماری، یا آسیب های دیگر ایجاد می شود.
موارد زیر را بخوانید:
- مغز انسان تمایل طبیعی به ترجیح اطلاعات منفی دارد. رویدادهای منفی نسبت به رویدادهای مثبت توجه بیشتری را به خود جلب می کنند و تأثیر بیشتری بر مغز دارند. در روابط، این سوگیری منفی اغلب باعث می شود افراد همیشه انتظار بدترین ها را داشته باشند یا همیشه در حالت تدافعی باشند.این بدبینی و سوگیری های منفی نسبت به همسر، میتواند باعث رنجش و ایجاد بحران در زندگی زناشویی شود.
- داشتن ارتباط موثر همسران با هم، یک رکن اساسی برای حفظ زندگی مشترک سالم است. خیلی وقت ها همسران درباره ی بعضی چیز ها پنهان کاری می کنند و یا احساسات خود را شفاف مطرح نمی کنند. به همین دلیل است که طرف مقابل به سمت منفی گرایی جهت می گیرد.
- استرس بیش از حد می تواند مثبت ماندن را برای افراد دشوار کند. این یعنی اگر شما یا شریک زندگی تان در حالت اضطراب دائمی قرار دارید، احتمالا نمی توانید چندان خوش بین باقی بمانید.
اما، از مبحث سوء تفاهم ها که بگذریم، بعضی وقت ها نیز این گونه رفتار ها نیاز به بررسی اساسی تر دارند. بدبین یا شکاک بودن در رابطه زناشویی ممکن است ناشی از وجود مشکلات شخصیتی یا بیماری های اعصاب و روانی باشد که در یکی از زوجین یا حتی گاهی هردوی آن ها وجود دارد.
ریشه بدبینی و شکّ شدید و بی موورد نسبت به همسر
در زیر به چند مورد اشاره خواهیم کرد:
شخصیت های پارانوئید یا بدگمان
شخصیت هایی هستند که در هر چیزی به دنبال مفاهیم پنهان می گردند و بر این گمان هستند که همیشه یک توطئه ای بر علیه آن ها در جریان هست و این افراد نسبت به همسر خود همیشه مشکوک هستند. یعنی به صورت آشکار یا پنهان همسر خود را زیر نظر دارند.
دومین مورد، شدید ترین نوع بدبینی در حالت حاد بدگمانی است که به آن هذیان خیانت های زناشویی هم گفته می شود؛ بدون هیچ گونه علائمی و دلیلی مبنی بر بی وفایی همسر، برای فرد این تصور ایجاد می شود که همسرش به او خیانت می کند.
گاهی اوقات برخی از زوجین در مسائل بسیار جزئی که هیچ ارتباطی هم به موضوع ندارد آن را به عنوان خیانت مطرح می کنند. مثلاً: شخصی صرفا به این دلیل که همسرش به فردی دیگر نگاه کرده است، او را متهم به خیانت می کند.
هذیان خیانت
حالت هذیان بدگمانی، جنبه ی طولانی مدت دارد. اساسا هذیان یعنی چیزی در واقعیت وجود نداشته باشد اما فرد آن را باور کرده و حتی با آن زندگی کند. خیلی وقت ها حتی افرادی که دچار هذیان های مختلف هستند، به طور کامل درمان نمی شوند.حاد ترین مبتلایان به حسادت و هذیان خیانت زناشویی میتواند تا جایی شدید باشد که همسر دچار هذیان، ناگهان تصور می کند همسرش در حال خیانت کردن به او بوده و به دنبال این هذیان ناگهانی، امکان دارد حتی همسرش را مورد ضرب و شکنجه قرار دهد تا از او اعتراف بگیرد. گاهی اوقات حتی دیده می شود که این افراد همسران خودشان را به دنبال ابتلا به هذیان های ناگهانی، به قتل هم می رسانند! متاسفانه طی سال های اخیر در کشورمان به علت ورود موادی نظیر شیشه و مواد محرک دیگر دیده شده است که فرد بعد از مصرف این مواد دچار نوعی روان پریشی حاد با هذیان و توهم می شود و از طرفی بسیاری از افراد مصرف حشیش را موضوع عمده ای نمی دانند در حالی که در اکثر مواقع سبب بروز نوعی از هذیان حسادت و خیانت زناشویی هم می شود. گرچه مصرف حشیش و بروز هذیان حسادت و خیانت زناشویی به شدت اختلالات هذیانی و بیماری های اسکیزوفرنیا نیست اما در هر صورت زمینه سازی است بر بروز خیلی از اختلاف ها و خشونت های خانگی. به محض مشاهده این شدت از بدبینی ها، فورا و حتماً باید فرد به روانشناس و روانپزشک مراجعه کند تا از آسیب های شدیدتر پیشگیری نماید.