وقتی موضوع ترک خودارضایی و روش های آن مطرح می شود، ذهن به طور ناخودآگاه به سمت این فکر که خودارضایی یک عمل اشتباه و زیان آور است، جهت پیدا می کند. پس قبل از اینکه این مطلب را آغاز کنیم، چند نکته کوچک مهم و اساسی را باید ذکر کنیم. خودارضایی یک رفتار کاملا طبیعی است. انجام آن نه تنها مضر و آسیب زا نیست، بلکه حتی در مواقعی میتواند مفید و کمک کننده باشد. تا کمی قبل تر، تقریبا در تمام فرهنگ ها و جوامع خودارضایی به عنوان یک عمل زشت و حتی گناه؛ یعنی کاری که سزاوار مجازات است، تلقی میشد. اما امروزه افق تفکر، بینش و دانش انسان ها وسیع تر شده و این افکار و تصورات نابجا و بی اساس دیگر پذیرفتنی نیستند.
بنابراین در وضعیتی که خودارضایی به شکل معمولی آن توسط مردان یا زنان انجام می شود، ترک خودارضایی، عملا بی معنا است! این مقاله به روش های ترک خودارضایی اختصاص دارد؛ و ترک خودارضایی برای افرادی است که به شکل افراطی به خودارضایی اعتیاد پیدا کرده و به آن وابسته شده اند.
این وضعیت، یک حالت طبیعی نبوده و بدون شک ریشه در یک عامل درونی روانی یا ذهنی دارد. به همین دلیل لازم است که منشاء آن توسط روانشناس جستجو و بررسی شود.
در این مقاله نکاتی بسیار مفید درباره کشف ریشه اعتیاد به خودارضایی و روش های موثر برای کنترل و ترک آن به شما عزیزان ارائه کرده ایم…
ترک خودارضایی چه اهمیتی دارد؟
در بیشتر موارد، خودارضایی یک عمل جنسی طبیعی است که هیچ گونه ناراحتی و آسیب جسمی یا روحی ایجاد نمی کند. با این حال، اگر به شکل اعتیاد درآمده و یا کارکرد منفی در زندگی فرد دارد، ممکن است مشکل ساز شود. خودارضایی وسواسی به نوعی از خودارضایی گفته می شود که در آن فرد برای انجام خودارضایی احساس اجبار میکند. این شرایط ممکن است با دیدن فیلمها یا عکسهایی با محتوای جنسی همراه باشد یا نباشد. این میل و اعتیاد به خودارضایی ممکن است با دیگر اختلالهای رایج روانشناختی همچون افسردگی، اضطراب و رفتارهای وسواسی و ناتوانی در رابطه عاطفی همراه باشد. در ادامه، به این موضوع میپردازیم که چرا ترک خودارضایی می تواند مفید باشد؟
چگونه می توان خودارضایی را ترک کرد؟ و چگونه می توان تشخیص داد که در چه صورتی باید برای ترک خودارضایی اقدام کرد؟
اگر خودارضایی در حال تبدیل شدن به یک مشکل است، استراتژی ها و تکنیک هایی وجود دارد که به فرد کمک می کند تا آن را متوقف کند.
دلایل اصلی برای ترک خودارضایی
-اگر خودارضایی فرد آنقدر زیاد باشد که روابط اجتماعی، عاطفی، بین فردی و کاری فرد را مختل کند.
-اگر خودارضایی آن قدر شدید باشد که بعد از هر ارگاسم احساس تنهایی در فرد ایجاد شود.
-اگر بعد از خودارضایی رضایت جنسی کسب نشود.
-اگر فرد روزانه بین ۵ تا ۱۵بار خودارضایی کند.
-گر فرد نمیتواند وسوسهٔ تحریک اندامهای جنسیاش را کنترل کند.
-اگر فرد تنها زمانی دست از خودارضایی میکشد که آسیب دیده یا خسته و فرسوده شود یا احساس فشار اجتماعی شدیدی را تجربه کند.
روش ها و تکنیک های ترک خودارضایی
چند راهکار و تکنیک موثر برای ترک خودارضایی توصیه می شود که در ادامه می توانید آن ها را مطالعه نمایید…
- از دیدن پورنوگرافی (عکس و فیلم های تحریک آمیز و جنسی) خودداری کنید
قرار گرفتن در معرض پورنوگرافی میل به خودارضایی را تحریک میکند.
افرادی که می خواهند خودارضایی را ترک کنند باید از مشاهده فیلم ها، تصاویر و وب سایت های پورنوگرافیک خودداری کنند. اگر فردی بتواند بین خود و پورنوگرافی مانعی ایجاد کند، می تواند به ترک عادت خودارضایی کمک نماید.
- ذره ذره کم کنید
اگر شما روزانه خودارضایی میکنید، اول تلاش کنید که، یک روز در هفته خودارضایی نکنید. مثلاً جمعهها خودارضایی نکنید. سپس تلاش کنید که هفتهای دو روز خودارضایی نکنید و در آن روزها به نیازهای جسمانی و روانی دیگرتان برسید.
- بیشتر فعالیت کنید
سعی کنید کاری را برای اوقات فراغت خود برنامه ریزی کنید. هرچه زمان خالی کمتری داشته باشید، میل و گرایش به خودارضایی ممکن است کمتر شود.
یافتن راه های دیگری برای تخلیه انرژی، به ترک خودارضایی کمک خواهد کرد. افراد می توانند سرگرمی جدید یا یادگیری یک مهارت جدید مانند یادگیری یک ساز موسیقی یا امتحان کردن یک ورزش جدید را در نظر بگیرند. توسعه اهداف جدید می تواند به فرد کمک کند تا انرژی خود را دوباره متمرکز کند و در چیزهای دیگر هیجان و رضایت پیدا کند.
- از یک روانشناس کمک بگیرید
هنگامی که خودارضایی بر زندگی فرد تأثیر منفی می گذارد، ممکن است کمک گرفتن از یک روانشناس که در زمینه این موارد متخصص است، کمک کند که این راه سخت و طولانی را راحت تر طی نموده و مهم تر از آن، احساس تنهایی به فرد غلبه نکند.
همانطور که گفته شد اعتیاد به خودارضایی یا خودارضایی وسواسی ممکن است به دلیل وجود چالش ها و اختلالات دیگر روانی مانند: اختلال وسواس فکری، افسردگی یا اضطراب شدید باشد. تمام این ها مشکلاتی اساسی هستند که نیاز به صحبت با یک درمانگر یا روانشناس دارد.
- زمان بیشتری را با دیگران بگذرانید
برخی از افراد ممکن است خودارضایی کنند زیرا احساس تنهایی می کنند یا چیز دیگری برای پر کردن وقت خود ندارند.
کمتر وقت داشتن، خود به خود فرصت های خودارضایی را کاهش می دهد. گذراندن وقت با دیگران نه تنها فرد را مشغول می کند، بلکه ممکن است تمرکز او را نیز تغییر دهد. راه های مختلفی برای کاهش تنهایی وجود دارد. افراد می توانند با دوستان یا اعضای خانواده که با آنها صمیمی هستند ملاقات کنند، در کلاس های مختلف شرکت کنند یا به یک باشگاه ورزشی بپیوندند تا از نظر اجتماعی با دیگران ارتباط برقرار کنند.
- بپذیرید که مشکل دارید
از دلایل مهم خودارضایی، نداشتن رابطه عاطفی و جنسی طبیعی است. اگر شما به این دلیل خودارضایی میکنید، احتمالاً باید دلایل ناتوانی در برقراری رابطه عاطفی را پیدا کنید. از طرف دیگر گاهی خودارضایی راهی برای فرار ازواقعیت های زندگی است. تغییر در زندگی نیاز به این دارد که شما اهداف مشخصی را دنبال کنید. همچنین «زمان خطرناک» را پیدا کنید. یعنی نشانههایی که موجب میشوند که شما در آن زمان دست به خودارضایی بزنید را پیدا کنید و در آن زمانها خود را مشغول به کار دیگری کنید.
- ابتکار به خرج دهید و عادتهایتان را بشکنید
مدتی خودارضایی نکنید و وارسی کنید که این رفتار چه قدر از زمان شما را به خود اختصاص میدهد، در حالی که میتوانید آن را به فعالیتهای اجتماعی و احساسهای بهتر بگذرانید. به عبارت دیگر، بهتر است به جای تاکید بر یک جنبه از زندگیتان، در اینجا زندگی جنسی، ابعاد لذتبخش دیگری نیز داشته باشید.
زهرا امام روانشناس خانواده (خانواده_ ازدواج_ طلاق_ کودک_ نوجوان_ اختلالات جنسی) جهت هر گونه مشاوره می توانید با شماره ی ۲۲۱۸۳۵۲۷ تماس حاصل فرمایید یا به آدرس اینستاگرام زهرا امام مراجعه نمایید .
خلاصه مقاله
خودارضایی مانند هر عمل دیگری که بخشی از انرژی جسمانی بدن را تحلیل میبرد، موجب خستگی یا شاید بیحالی شود و بخشی از انرژی جسمانی بدن را مصرف میکند؛ ولی خستگی، بیحالی و تحلیل انرژی بعد از خودارضایی، با استراحت و تغذیه مناسب دوباره تامین میشود و این تحلیل انرژی دائمی نیست. همچنین خودارضایی در مردان، ارتباطی به بدکارکردی اسپرمها ندارد.
ترک خودارضایی در واقع زمانی معنا پیدا می کند که خودارضایی به صورت یک اعتیاد یا عملی وسواسی درآمد باشد. در بیشتر مواقع درمان و ترک خودارضایی نیاز به بررسی های عمیق تر روان فرد داشته و به همین دلیل کمک گرفتن از یک درمانگر و روانشناس میتواند بیشتر از چیزی که فکر می کنید موثر واقع شود.