افسردگی در مردان یک بیماری روانی جدی است که میتواند بر احساسات، تفکر، رفتار و عملکرد روزانهی بیماران تاثیر منفی داشته باشد. مردانی که افسرده میشود احساس غم و یا پوچی دارند و علاقهی خود را جهت انجام تمام فعالیتهایی که پیشتر منجر به شادی آنها میشد از دست میدهند. با اینکه احساس غم و ناراحتی یک حالت طبیعی است اما اگر بیشتر از دو هفته این احساس را داشتید ممکن است به افسردگی دچار شده باشید. علت، علائم و درمان افسردگی در مردان موضوع ادامهی این مقاله است.
علت افسردگی در مردان
یک مرد از هر هشت مرد ممکن است در مقطعی از زندگی خود با علائم افسردگی روبرو شود. عوامل متعددی میتواند باعث بروز این بیماری شود اما مهمترین دلایلی که باعث ایجاد افسردگی در مردان میشود عبارتند از:
- برخی از هنجارهای اجتماعی در تعریف مردانگی: در تعدادی از جوامع صحبت کردن در مورد احساسات، ناراحتیها و یا گریه کردن برای آقایان به عنوان تابو محسوب میشود و آنها نمیتوانند به راحتی در مورد احساساتی که دارند صحبت کنند و یا در صورت بروز علائم افسردگی به دنبال درمانهای مناسب باشند. این مورد در نهایت و طی بلند مدت میتواند منجر به بروز افسردگی در آقایان شود.
- سوگ مانند مرگ یکی از اعضای خانواده
- بیکاری و مشکلات اقتصادی که به دنبال آن ایجاد میشود.
- استرس مداوم در محل کار
- طلاق و مشکلات عاطفی
- کمال گرا بودن
- مصرف مواد مخدر و یا الکل
- تنهایی و انزوای اجتماعی
در برخی موارد نیز بدون اینکه دلیل مشخصی وجود داشته باشد ممکن است افسردگی در مردان ایجاد شود.
بیشتر بخوانید: درمان افسردگی با نوروفیدبک
علائم افسردگی در مردان
علائم افسردگی در هر فردی ممکن است متفاوت باشد و یا علائم با شدتهای مختلفی بروز نماید. شایعترین علائم احساسی و فکری که بر اثر افسردگی در مردان ممکن است ایجاد شود عبارتند از:
- عصبانیت
- ناامید بودن
- تحریک پذیری و واکنش سریع نسبت به موضوعات بی اهمیت
- احساس بلاتکلیفی
- احساس درماندگی
- احساس گناهکار بودن
- کاهش اعتماد به نفس
- عدم لذت بردن از هر گونه فعالیت
- کاهش دامنهی فعالیتهای اجتماعی مانند شرکت نکردن در دورهمیهای دوستانه و خانوادگی
- کاهش عملکرد در دانشگاه و یا محل کار
- انجام ندادن فعالیتهای روزمره
- گرایش به مصرف مواد مخدر و یا الکل جهت گذراندن روز و شب
- تمرکز نداشتن
- انجام رفتارهای پرخطر
- افکار خودکشی
بیشتر بخوانید: افسردگی ژنتیکی
علائم فیزیکی که در افسردگی مردان ایجاد میشود:
- اختلال در خواب
- احساس خستگی
- تغییر اشتها
- افزایش و یا کاهش وزن
- احساس ضعف
- از دست دادن میل جنسی
- سردرد
- دردهای عضلانی
- اختلال در گوارش
علائم فیزیکی که نام بردیم ممکن است در برخی از افراد بدون دلیل خاصی ایجاد شود اما اگر تعداد زیادی از این علائم را برای مدت طولانی تجربه میکنید ممکن است به افسردگی مبتلا شده باشید.
درمان افسردگی در مردان
تشخیص علائم افسردگی در مردان به دلیل برخی از رفتارهای ناسالمی که ممکن است به عنوان شخصیت آنها در نظر گرفته شود کمی پیچیده و دشوار است. اغلب آقایان در پذیرش اینکه دچار افسردگی شدهاند مقاومت مینمایند و به همین دلیل به دنبال درمانهای پزشکی و یا دریافت کمک از اطرافیان نیستند.
در صورتی که علائم افسردگی را دارید یا احساس میکنید ممکن است به افسردگی مبتلا شده باشید میتوانید با یک روانپزشک مشورت نمائید. پس از بررسی و ارزیابیهای اولیه راهکارهای درمانی مختلفی با توجه به شرایط بیماری شما ممکن است ارائه شود. درمانهایی که برای افسردگی تجویز میشود شامل این موارد است:
- خودیاری
برخی از روشهایی که خود بیمار میتواند علائم افسردگی را کاهش دهد عبارت است از:
- صحبت با دوستان و یا اعضای خانواده
- بیرون رفتن از منزل جهت انجام تفریحات ساده و لذت بخش
- شرکت در فعالیتهای خیریه و بشردوستانه
- مدیتیشن و مراقبه
- تغذیه سالم
- یوگا و ورزش
- طب سوزنی
- دارو درمانی
داروهای ضد افسردگی میتوانند خلق و خو را تثبیت کنند و فرآیندهای شیمیایی مغز را که در ایجاد احساس افسردگی نقش دارند، کنترل نمایند. به طور معمول اکثر بیماران بعد از گذشت ۴ تا ۶ هفته بعد از مصرف داروهای تجویز شده احساس بهتری پیدا میکنند.
- دوز داروها، تعداد داروها و طول مدت مصرف دارو باید تنها توسط یک روانپزشک با تجربه تجویز شود.
- از مصرف خودسرانهی داروهای ضد افسردگی پرهیز نمائید.
- بعد از گذشت چند هفته و زمانی که علائم افسردگی بهبود یافت، بدون اجازهی پزشک دوز مصرف داروها را کاهش ندهید و یا مصرف آنها را قطع نکنید.
- مشاوره درمانی
شرکت در جلسات مشاوره با روانپزشک و یا روانشناس میتواند به بیماران کمک نماید تا با شناسایی علت اصلی افسردگی، به مقابله با آن بپردازند.
- تحریک مغناطیس ترانس کرانیال یا TMS
روش تحریک مغناطیس ترانس کرانیال روشی غیرتهاجمی است که یک سیم پیچ الکترومغناطیسی را روی پوست سر قرار میدهند تا سلولهای عصبی مغز را که مسئول واکنشهای احساسی هستند را تحریک نماید.
- درمان الکتروکانوالسیو یا ECT
این درمان شامل یک تحریک الکتریکی مختصر در مغز است که تحت بیهوشی انجام میشود. درمان الکتروکانوالسیو در موارد خاص مانند افسردگیهای شدید که به دارو پاسخ ندادهاند تجویز میشود.
افسردگی در مردان و خودکشی
با اینکه خانمهای افسرده بیشتر از آقایان افسرده اقدام به خودکشی مینمایند اما احتمال خودکشی موفقیت آمیز در مردان بسیار بیشتر است. اکثر مردان بدون اینکه در مورد تصمیم خود با اطرافیان صحبتی کنند ممکن است در یک تصمیم آنی اقدام با خودکشی نمایند و به دلیل اینکه در اغلب موارد با روشهای خطرناک مانند استفاده اسلحه اقدام به این عمل مینمایند میزان خودکشیهای موفق در مردان بسیار بیشتر است. به همین دلیل اگر دچار افکار خودکشی هستید پیش از هر اقدامی با یکی از دوستان و یا اورژانس اجتماعی صحبت نمائید.
نتیجهگیری
افسردگی در مردان همانند افسردگی در زنان، یک بیماری روانی جدی است که میتواند به شدت بر احساسات، تفکر، رفتار و عملکرد روزانهی بیمار تاثیر منفی بگذارد. هر چند افسردگی بیشتر در زنان گزارش میشود، اما مردان نیز میتوانند به طور قابل توجهی از این بیماری رنج ببرند. در این نوشته، در خصوص دلایل، علائم و روشهای درمان افسردگی در مردان صحبت کردیم.