زهرا امام / بیماری های روانی / علت دلشوره های ناگهانی در افراد چیست؟
۷ دقیقه
علت دلشوره های ناگهانی در افراد چيست

علت دلشوره های ناگهانی در افراد چیست؟

آنچه می خوانید...

تجربه ی اضطراب ناگهانی و حتی گاهی بی دلیل برای همه انسان ها تجربه ای آشنا است. حالتی که معمولا آن را با نام دلشوره توصیف میکنیم. اما علت دلشوره ناگهانی در افراد چیست؟ چرا گاهی بدون دلیل مشخص و یا کافی دچار دلشوره ناگهانی می شویم؟

در این مقاله علت ها و زمینه های بروز این احساس را بررسی کرده ایم و در آخر راهکارهایی برای مدیریت و کنترل آن به شما عزیزان ارائه داده ایم. با ما همراه باشید…

ریشه های دلشوره و اضطراب

تجربه گاه به گاه اضطراب بخشی طبیعی از زندگی است. با این حال، افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی اغلب نگرانی و ترس شدید، بیش از حد و مداوم در مورد موقعیت های روزمره دارند. اغلب، اختلالات اضطرابی شامل دوره های مکرر احساسات ناگهانی اضطراب و ترس یا وحشت شدید است که در عرض چند دقیقه به اوج خود می رسد (حملات پانیک).

این احساسات اضطراب و هراس با فعالیت های روزانه تداخل دارد، کنترل آن دشوار است، با خطر واقعی تناسب ندارد و می تواند برای مدت طولانی ادامه یابد. برای جلوگیری از این احساسات ممکن است از مکان ها یا موقعیت ها دوری کنید. علائم ممکن است در دوران کودکی یا نوجوانی شروع شود و تا بزرگسالی ادامه یابد

نمونه هایی از اختلالات اضطرابی عبارتند از: اختلال اضطراب فراگیر، اختلال اضطراب اجتماعی (فوبی اجتماعی)، فوبیاهای خاص و اختلال اضطراب جدایی. شما می توانید بیش از یک اختلال اضطرابی داشته باشید. گاهی اوقات اضطراب ناشی از یک وضعیت پزشکی است که نیاز به درمان دارد

هر شکلی از اضطراب که دارید، درمان می تواند کمک کند

علت دلشوره چیست؟

زمانی که فرد در مواجهه با یک مشکلی قرار می گیرد به خاطر زمینه های “اضطراب موجود “در ناخودآگاه، به طور ناگهانی دچار “دلشوره” می شود، اکثر مردم به این موضوع اهمیت نمی دهند در حالی که  این مساله از مشکلات درونی فرد ناشی می شود و نیاز به درمان دارد.

زمینه “اضطراب” باید در افراد باشد تا این مساله شکل بگیرد، زمینه اضطراب هم به صورت “وراثت و ژنتیک” در فرد شکل می گیرد و هم با مرور زمان و نوع زندگی فرد، مشکلات و نگرانی های فعلی و یا آتی آنها در زندگی گسترش پیدا می کند، زمانی که فرد در مواجهه با یک مشکل قرار می گیرد به خاطر زمینه های “اضطراب “موجود در ناخودآگاه، به طور ناگهانی دچار “دلشوره ” می شود، برای مثال هنگام عبور از عرض خیابان، یا در حین رانندگی، امتحان و… فرد ادعا می کند که ناگهان دچار دلشوره شده است، اما تحقیقات نشان می دهد که اضطراب در وجود این افراد همیشگی است؛ اما در مقابل یک سری از شرایط ناگهانی این مساله به اوج خود می رسد و گرنه اختلالی بنام دلشوره ناگهانی، به خودی خود وجود ندارد.

اضطراب چه نشانه هایی دارد؟

علائم و نشانه های رایج اضطراب عبارتند از:

  • احساس عصبی، بی قراری یا تنش
  • داشتن احساس خطر قریب الوقوع، وحشت یا عذاب
  • داشتن ضربان قلب افزایش یافته است
  • تنفس سریع (هیپرونتیلاسیون)
  • تعریق
  • لرزیدن
  • احساس ضعف یا خستگی
  • مشکل در تمرکز یا فکر کردن به چیزی غیر از نگرانی فعلی
  • داشتن مشکل در خواب
  • تجربه مشکلات گوارشی (GI).
  • داشتن مشکل در کنترل نگرانی
  • داشتن میل به اجتناب از چیزهایی که باعث ایجاد اضطراب می شود

دلشوره (اضطراب) تا چه حد وامدار شرایط بیرونی و تا چه حد حاصل ناخودآگاه فرد است؟

“اضطراب ” حالتی است که به طور “ناخودآگاه” بوجود می آید، مصداق این مساله تعریف اضطراب از دید روانشناختی ست که می گوید: «اضطراب یک احساس مبهم ناخوشایند است که در فرد وجود دارد و عامل بیرونی ندارد».

تفاوت “ترس و اضطراب” نیز همین مساله است که “ترس “عوامل بیرونی دارد مانند، ترس از عبور در خیابانی تاریک، اما “اضطراب” عامل بیرونی را ندارد مانند، نگرانی مادر برای فرزندان بیرون از خانه که ناشی از ناخودآگاه اوست.

علت دلشوره های بی دلیل

بسیاری از ما لحظه های خود را با این فکر که “چرا بی دلیل دلشوره دارم؟” سپری میکنیم. دلشوره و یا اضطراب زمانی که به نظر می رسد بدون اتفاقی خاص یا یک دلیل منطقی به وجود آمده است، آزار دهنده تر خواهد بود. اگر از خود می‌پرسید: «چگونه بفهمم که اضطراب من به درمان نیاز دارد؟»، احتمالاً در نقطه‌ای هستید که صحبت با یک درمانگر می‌تواند کمک زیادی به شما کند. لازم نیست با اضطراب مبارزه کنید؛ خوشبختانه این اختلال کاملا قابل درمان است. تنها لازم است هرچه زودتر برای شناسایی ریشه های اصلی آن و درمان، اقدام کنید.

اضطراب می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد: استرس، ژنتیک، تغییرات شیمایی مغز، رویدادهای آسیب زا یا عوامل محیطی. علائم را می توان با داروهای ضد اضطراب کاهش داد. اما حتی با مصرف دارو، افراد ممکن است همچنان دچار دلشوره ناگهانی یا بی دلیل و یا حتی حملات پانیک شوند. بهترین درمان برای دلشوره و اضطراب، درمان ریشه های ذهنی و روانی ان است. زیرا در این صورت فرد لحظات و موقعیت هایی که قبلا در آنها دچار دلهره، ترس و یا دلشوره بوده را اکنون می تواند به خوبی مدیریت کند. درمان شناختی رفتاری معمولا رویکردی مفید و موثر برای درمان اضطراب به شمار می رود. اگر اضطراب ریشه در تروما داشته باشد، حساسیت زدایی از حرکات چشم و پردازش مجدد (EMDR) ممکن است بهترین راه باشد.

اضطراب معمولاً یک محرک دارد – رویداد یا فکری که واکنشی اضطراب آور را برمی انگیزد. با این حال، اکثر مردم از محرک های آن آگاه نیستند و معتقدند که بی دلیل مضطرب و دچار دلشوره شده اند. همانطور که انسان تکامل یافت، گونه ما یک واکنش غریزی به خطر ایجاد کرد که به عنوان “جنگ، گریز یا فریز” شناخته می شود. سیستم عصبی سمپاتیک باعث می شود که بدن و ذهن ما در هنگام خطر به سرعت واکنش نشان دهد و ممکن است تصمیم بگیریم که بایستیم و بجنگیم، فرار کنیم یا کاملاً بی حرکت بمانیم که انگار مرده بازی می کنیم، که به عنوان پاسخ “فریز” (انجماد) شناخته می شود.

اضطراب یا ترس ما به عنوان زنگ خطر تکامل یافت تا ما را به اقدامات نجات بخش سوق دهد. در دنیای مدرن ما با درگیری هایی مواجه می شویم که در واقع تهدید کننده زندگی نیستند. اما سیستم عصبی ما این را نمی‌داند، و بنابراین می‌توانیم به انواع محرک‌ها با واکنش مبارزه، فرار یا انجماد واکنش نشان دهیم، حتی زمانی که نامناسب باشد. اضطراب می تواند می‌تواند باعث سردرگمی یا به هم ریختنگی افکار شود؛ و همین موضوع یکی از عواملی است که تشخیص علت دلشوره و دلهره را برای افراد دشوار تر می کند.

آیا دلشوره (اضطراب) باعث بروز مشکلات جسمی می شود؟

دقیقا، اضطراب دو دسته علائم دارد، علائم جسمی و علائم روانی. اکثر افرادی که مراجعه می کنند با علائم جسمی مانند تپش قلب، احساس درد در قفسه سینه، علایم تنفسی و تنگی نفس، علائم گوارشی، علائم ادراری و تکرر ادرار، مواجه هستند، بعلاوه با توجه به اینکه #اضطراب رابطه مستقیمی با سیستم اعصاب مرکزی دارد و این سیستم نیز با تمام اعضاء و جوارح ارتباط دارد، اضطراب می تواند رابطه مستقیمی با بسیاری از بیماریهای جسمی داشته باشد.

روش های کاهش و یا مقابله با دلشوره (اضطراب) چیست؟

متاسفانه مردم به این مساله اهمیت نمی دهند و معتقدند که مساله مهمی نیست و نیازی به مراجعه به روانشناس نیست، اما در وهله اول شخصی که مبتلا به چنین اختلالی ست باید به روانشناس خوب مراجعه کند، در جلسات درمان که هم دارویی ست و هم روان درمانی، روانشناس به ریشه یابی مشکلات و “اضطراب های فرد بیمار رسیدگی می کند و به دنبال علل مسایل آزار دهنده در ناخودآگاه فرد می گردد،

در این جلسات عوامل آزاردهنده شناسایی و آموزشهای مقابله با آنها به فرد تعلیم داده میشود.

سرکار خانم دکتر امام، روانشناس خوب در تهران، آماده خدمت رسانی به شما عزیزان ساکن تهران در زمینه های رواشناسی، می باشند.

دکتر زهرا امام از بهترین و باتجربه ترین روانشناسان حال حاضر هستند که در حوزه های روانشناسی فردی، درمان افسردگی، درمان اضطراب، مشاوره زوج و کودک و نوجوان از دانش و تجربه کاری درخشانی برخوردار هستند.

زهرا امام (روانشناس)

مشاوره ازدواج ,خانواده ومشکلات زناشویی
درمان اختلالات روانشناختی (وسواس ,افسردگی و…)
- آموزش خانواده(ارتباط موثرزوجین شیوه های فرزندپروری ومهارت های زندگی)

یک پاسخ
  1. خانم من تو دلم بعد از ظهرا رخت میشورن ته دلم خالی میشه شبا هم خواب راحتی ندارمم ویه چیزی به مغزم می‌چسبه ول نمی کنه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *