تقریباً همه ما در مقطعی از زندگی خود اضطراب را تجربه کرده ایم. اضطراب بخشی طبیعی از تجربه انسان است. با این حال، اضطراب کنترل نشده و بیش از حد می تواند به سرعت زندگی فرد را تحت الشعاع قرار دهد و مشکلات جدی ایجاد کند. یافتن یک روش درمانی مناسب برای مدیریت اضطراب میتواند دشوارتر باشد، زیرا هر فردی متفاوت است و شرایط شخصی میتواند به میزان زیادی بر سطح اضطراب فرد تأثیر بگذارد. در مقاله زیر، ما بررسی می کنیم که چگونه نوروفیدبک به درمان اضطراب می تواند کمک کند؟ اینکه آیا نوروفیدبک برای شما و اضطراب شما مناسب است یا خیر؟
اضطراب چیست؟
اضطراب را می توان به عنوان واکنش غریزی بدن به یک موقعیت خطرناک یا ترسناک توصیف کرد. بدن شما شروع به تولید هورمون هایی مانند آدرنالین می کند که تنفس و ضربان قلب شما را تسریع می کند، هضم را کند می کند و سایر علائم فیزیکی قابل توجه (مانند سفت شدن عضلات، احساس ترس قریب الوقوع و غیره) را ایجاد می کند.
این واکنش، واکنش سیستم عصبی سمپاتیک شما نسبت به خطر است، که اغلب به عنوان پاسخ “ستیز و گریز” شناخته می شود. این واکنش فیزیکی و هجوم آدرنالین چیزی است که میتواند انسان را در موقعیت های فوقالعاده خطرناک یا وحشتناک تحریک کند، دقیقاً همان کاری که این عملکرد برای انجام آن طراحی شده است. با این حال، در اختلالات اضطرابی، بدن به طور مداوم این پاسخ “ستیز و گریز” را ایجاد می کند، حتی زمانی که هیچ خطری وجود ندارد. این مسئله می تواند منجر به احساس دائمی اضطراب و ترس، پاسخ های فیزیولوژیکی طولانی مدت و سایر علائم ناخوشایند شود.
آیا نوروفیدبک جایگزینی برای دارو است؟
گاهی اوقات، برای بیماران اضطرابی به طور مرتب دارو تجویز می شود. اما داروهای تجویزی نمی توانند به شما بیاموزند که چگونه ذهن خود را آرام کنید؟! به طور کلی، تنها یک یا چند ناحیه در مغز باعث ایجاد اضطراب می شود و نوروفیدبک آن مناطق مشکل ساز مغز را شناسایی و هدف قرار می دهد. داروها روی کل مغز تأثیر می گذارند، به همین دلیل است که برخی از داروها ممکن است باعث احساس خستگی یا سستی در افراد شود.
داروها فقط زمانی اثر می کنند که شما در حال مصرف آن ها هستید. بنابراین بیماران برای کاهش اضطراب به آنها وابسته می شوند. هنگامی که دارو را بدون داشتن ابزارهای دیگر مصرف میکنید، احتمالاً اضطراب دوباره باز خواهد گشت. اگر داروی ضد اضطراب اعتیادآور باشد، که بسیاری از آنها اعتیاد آور هستند، ترک نادرست داروها می تواند استرس بیشتری ایجاد کند. اگر داروها اثر نکنند یا عوارض جانبی رخ دهد، پزشکان اغلب به داروی دیگری روی می آورند. این می تواند باعث تحریک و سردرگمی شود.
ثابت شده است که نوروفیدبک به کاهش اضطراب در درازمدت کمک می کند و به افراد این امکان را می دهد که با نظارت پزشک خود دارو را قطع کنند. همانطور که مغز یاد می گیرد که اضطراب را کاهش دهد و آرام تر بماند، اغلب به داروی کمتری نیاز است.
در حال حاضر نوروفیدبک درمانی، به ویژه برای اضطراب، تاثیر بسزایی داشته و بسیار موثر است. در دهه ۱۹۸۰، بیوفیدبک برای کاهش اضطراب و استرس رایج بود و توسط بسیاری از متخصصان استفاده می شد. به دلیل تصمیم شرکت های بیمه مبنی بر کاهش حدود ۷۵ درصدی نرخ بازپرداخت این درمان ایجاد شده است! در طول سال ها، فناوری و دانش مغز پیشرفت های باورنکردنی داشته است. محققان و پزشکان به طور مداوم این دانش را به کار می برند و فناوری و پروتکل های نوروفیدبک را در ابزارهای آموزشی مؤثرتر مغز به کار می گیرند.
نوروفیدبک چگونه اضطراب را کاهش می دهد؟
همانطور که یاد می گیرید اضطراب را کاهش دهید و آرامش را افزایش دهید، می توانید تغییرات امواج مغزی خود را مشاهده کنید. با نوروفیدبک، یاد می گیرید که آن حالت را بازسازی کنید و پاسخ خود را به استرس تعدیل کنید تا اضطراب به حداقل برسد و کمتر حالت اضطرابی اتفاق بیفتد. با آموزش کافی، مغز شما یاد میگیرد که الگوهای سالم تری را به تنهایی حفظ کند. مثل ورزش برای مغز است.
نوروفیدبک آگاهی را تسهیل می کند و به فرد اجازه می دهد تا تمرینات مغزی خود را در طول جلسات نوروفیدبک نظارت کند. همانطور که مغز یاد می گیرد، بیماران می توانند تعداد جلسات تمرین مغز خود را کاهش دهند. بسیاری از افراد می توانند پس از رسیدن به هدف خود، تمرین را متوقف کنند.
نوروفیدبک به توانایی مداوم مغز ما برای یادگیری کمک می کند. به طور خلاصه، نوروفیدبک زمانی که امواج مغزی بتا کاهش مییابد، به مغز ما پاداش می دهد، مانند زمانی که فرد یک ویدیوی دلپذیر یا موسیقی آرام بخش مبی بیند یا می شنود، که نشان دهنده تسکین اضطراب است.
این شکل از روانشناسی بیشتر به عنوان رفتارگرایی شناخته می شود. در طول نوروفیدبک، هنگامی که امواج مغزی شما به سرعت بالا باز میگردند، بازخورد صوتی و تصویری دلپذیر کم رنگ میشود. اساساً زمانی که ذهن دوباره شروع به تجربه افکار مضطرب می کند. این امر مغز شما را مجبور میکند تا دوباره روی ویدیو تمرکز کند.
با تمرکز مجدد، امواج مغزی شما دوباره کند می شود و بازخورد صوتی و تصویری دوباره روشن می شود. این فرآیند می تواند صدها بار در یک جلسه تکرار شود. با پشتکار در جلسات، باید شاهد پیشرفت های قابل توجهی در زندگی روزمره خود باشید. سیستم پاداش به آموزش مغز شما کمک می کند تا در محدوده فعالیت امواج مغزی سالم بماند.
درمان قطعی اضطراب با نوروفیدبک
تعیین یک راه دقیق و مطمئن برای درمان اضطراب می تواند دشوار باشد. با این حال، استفاده از نوروفیدبک به عنوان درمان اضطراب مزایای زیادی دارد، از جمله:
- غیر تهاجمی (بدون قرص، تزریق یا مراجعه به بیمارستان)
- درمانی آرام و تسکین دهنده زیر نظر پزشک متخصص
- یک روش درمانی تقریبا ناخودآگاه، اما با اثرات طولانی مدت.
- ممکن است طول بکشد تا نوروفیدبک اثر کند. بازآموزی مغز شما با یادگیری هر مهارت دیگری مانند یادگیری شنا یا دوچرخه سواری تفاوتی ندارد.
در این بین، سعی کنید هر دستورالعملی که پزشکتان داده است را دنبال کنید و سبک زندگی سالمی داشته باشید. اگر می توانید، علل اضطراب را شناسایی و محدود کنید. یا بهتر است آنها را به طور کامل حذف کنید. کار در هماهنگی با نوروفیدبک می تواند به شما کمک کند نتایج را خیلی زودتر ببینید. به یاد داشته باشید که تفاوت های فردی وجود دارد و شما باید شرایط، نیازها و شخصیت خود را در نظر بگیرید.
نتیجه گیری
اضطراب معمولاً پاسخ فرد به استرس است که می تواند از منابع روانی، جسمی، غذایی یا محیطی مانند صداهای بلند ناشی شود. هنگامی که مغز یک فرد در یک الگوی اضطراب قفل می شود، شکستن آن دشوار است. برای مبتلایان به اضطراب، یادگیری نحوه تعدیل یا خاموش کردن پاسخ های استرس مزمن باعث تغییر زندگی می شود. نوروفیدبک کمک های فیزیولوژیکی را ارائه می دهد و به افراد کمک می کند تا یاد بگیرند که واکنش های خود را به استرس تغییر دهند.
با آموزش مغز، آنها می توانند مهارت های مورد نیاز خود را برای کاهش یا حذف اضطراب در زندگی خود توسعه دهند. اگر توسط یک متخصص روان پزشکی یا روانشناس واجد شرایط، اضطراب تشخیص داده شده است، نوروفیدبک ممکن است برای شما مناسب باشد. در مجموع، نوروفیدبک می تواند انتخاب خوبی برای مبتلایان به اضطراب باشد ضمن این که گزینه درمانی ساده تر و کم تهاجمی تری است و نتایج ملموس و بلندمدتی ایجاد می کند.